Een elastische band geeft u de mogelijkheid om de druk op het schoudergwricht geleidelijk aan weer op te bouwen. Hierdoor heeft u een betere controle over het spiergebruik dan dat u bijvoorbeeld een zwaar gewicht tilt. Voer deze oefening nauwkeurig uit met onderstaande instructies.

Aandachtspunt:

Met een elastische band kan geleidelijk aan de druk op het schoudergewricht worden opgebouwd. Uw therapeut kan u helpen bij het kiezen van geschikte oefeningen. Indien u schouder- of middenrugklachten ervaart, raadpleeg dan altijd eerst uw therapeut voor advies. 

 

Begrijp en beheers de neutrale stand van uw lichaamshouding

Het wordt u aangeraden om altijd uw therapeut te raadplegen voordat er een revalidatieprogramma wordt gestart.

Bijna alle oefeningen beginnen met de lichaamshouding in neutrale stand. Het is belangrijk om deze lichaamshouding goed te beheersen en te begrijpen waarom dit zo belangrijk is. Klik hier voor meer informatie over lichaamshouding en bewegen.

 

Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten

 

Let op: 
Deze oefening kan alleen worden geadviseerd door een fysiotherapeut, oefentherapeut, chiropractor of (huis)arts.  Klik hier voor een bij MijnOefening aangesloten therapeut.

  

Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de schouder en middenrug

 
  1. Frequentie: Het aantal herhalingen en de frequentie waarmee de oefeningen worden gedaan, is voor iedereen verschillend. Dit heeft onder andere te maken met uw spierconditie. Bespreek dit altijd eerst met uw therapeut.
  2. Combineren: U kunt meerdere oefeningen combineren om een groter effect van de oefeningen te ervaren. U wordt geadviseerd om minimaal 3 spierversterkende oefeningen te doen.
  3. Warming up: Begin met een aantal bewegingsoefeningen voor de schouder en middenrug voordat u begint met deze spierversterkende oefening.
  4. Middenrugklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Daarom is het verstandig om de pijn nooit te negeren. Wanneer de spierversterkende oefeningen te snel en niet gecontroleerd worden uitgevoerd, kunnen er klachten optreden of bestaande klachten verergeren. Als u middenrugklachten ervaart gedurende de oefening, wordt u aangeraden niet verder te gaan met de oefening. Neem dan contact op met uw therapeut voor meer informatie.
  5. Snelheid: Voer deze oefening niet met veel snelheid uit. De oefening moet nauwkeurig en gecontroleerd worden uitgevoerd.
  6. Blijf alert: Wanneer u de oefening vaker heeft gedaan, loopt u risico om de oefening op de automatische piloot uit te voeren. Houd uw focus op de bewegingen die u maakt en de eindstanden daarvan.
  7. Overbelasting: Overmatig gebruik van de schouder kan resulteren in overbelastingsklachten. Deze overbelasting kan op zijn beurt weer ontstekingen tot gevolg hebben. 
  8. Houding: Voer de oefening altijd uit met een goede houding. Door uw rug goed recht te houden, wordt de belasting op het lichaam mooi verdeeld. Hieronder leest u meer over houding.

 

Risico’s voor middenrugklachten

Veel beweging zorgt voor vermindering van continue druk op de wervelkolom. Probeer daarom actief te blijven. Wanneer u lange tijd stil heeft gezeten, loopt u meer kans op middenrugklachten dan wanneer u regelmatig van houding bent gaan wisselen. Klik hier om meer te lezen over houdingsadviezen.

Wist u dat?

Zitten is een ongezonde houding voor het lichaam. Zoveel mogelijk in beweging op een stoel kan klachten helpen voorkomen.