Mensen met schouderklachten kunnen sommige spieren overbelasten doordat ze de aangedane structuren willen ontzien. Het lichaam is daarmee uit balans en kan er een links-rechts verschil ontstaan. Deze spierversterkende oefening kan de schouder- en rugstabiliteit verbeteren waardoor het lichaam de belasting weer goed kan verdelen. 

Aandachtspunt:

Met een elastische band kan geleidelijk aan de druk op het schoudergewricht worden opgebouwd. Uw therapeut kan u helpen bij het kiezen van geschikte oefeningen. Indien u schouder- of middenrugklachten ervaart, raadpleeg dan altijd eerst uw therapeut voor advies. 

 

Begrijp en beheers de neutrale stand van uw lichaamshouding

Het wordt u aangeraden om altijd uw therapeut te raadplegen voordat er een revalidatieprogramma wordt gestart.

Bijna alle oefeningen beginnen met de lichaamshouding in neutrale stand. Het is belangrijk om deze lichaamshouding goed te beheersen en te begrijpen waarom dit zo belangrijk is. Klik hier voor meer informatie over lichaamshouding en bewegen.

 

Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten

 

Let op: 
Deze oefening kan alleen worden geadviseerd door een fysiotherapeut, oefentherapeut, chiropractor of (huis)arts.  Klik hier voor een bij MijnOefening aangesloten therapeut.

  

Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de schouder en middenrug

 
  1. Frequentie: Deze spierversterkende oefening is effectief voor de spieren van de schouder, middenrug en omliggende spieren. Het aantal herhalingen en de frequentie waarmee de oefeningen worden gedaan, is voor iedereen verschillend. Bespreek dit met uw therapeut.
  2. Combineren: Om een groter effect van de oefeningen te ervaren, kunt u meerdere oefeningen combineren. U wordt geadviseerd om minimaal 3 spierversterkende oefeningen te doen per keer. Uw therapeut kan u helpen bij het opstellen van een behandelplan.
  3. Warming up: Begin met een aantal bewegingsoefeningen voor de schouder en middenrug, voordat u begint met deze spierversterkende oefening.
  4. Middenrugklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Daarom is het verstandig om de pijn nooit te negeren. Wanneer de spierversterkende oefeningen niet gecontroleerd worden uitgevoerd, kunnen er klachten optreden of bestaande klachten verergeren. Als u middenrugklachten ervaart gedurende de oefening, wordt u aangeraden niet verder te gaan met de oefening. Neem dan contact op met uw therapeut voor meer informatie.
  5. Snelheid: Voer deze oefening niet met veel snelheid uit. De oefening moet nauwkeurig en gecontroleerd worden uitgevoerd.
  6. Blijf alert: Wanneer u de oefening vaker heeft gedaan, loopt u risico om de oefening op de automatische piloot uit te voeren. Houd uw focus op de aan te spannen spieren en de beweging die u maakt.
  7. Overbelasting: Overmatig gebruik van de schouder kan resulteren in overbelastingsklachten. Deze overbelasting kan op zijn beurt weer ontstekingen tot gevolg hebben. 
  8. Houding: Voer de oefening altijd uit met een goede houding. Door uw rug goed recht te houden, wordt de belasting op het lichaam mooi verdeeld. Hieronder leest u meer over houding.

 

Risico’s voor middenrugklachten

Een gezonde leefstijl met veel beweging draagt bij aan het voorkomen of verminderen van klachten. Een statische houding kan leiden tot pijnklachten. Veel beweging zorgt voor vermindering van continue druk op de wervelkolom. Probeer daarom actief te blijven. Klik hier om meer te lezen over houdingsadviezen.

Wist u dat? 

Meer dan 80% van de bevolking heeft wel eens last van rugklachten. De onderrug is de meest voorkomende regio van rugklachten. De laagste vijf wervels van de rug dragen al de druk die op het lichaam wordt uitgeoefend. Het is daarom niet verrassend dat deze wervels en omliggende spieren, de tussenwervelschijven, gewrichten, banden en zenuwen overbelast kunnen raken.