Er kunnen stijfheidsklachten optreden wanneer er niet voldoende wordt bewogen. Daarnaast kunnen bestaande schouderklachten verergeren. Deze bewegingsoefening voor de schouder zorgt voor het behouden of vergroten van de beweeglijkheid. 

Aandachtspunt:

Deze bewegingsoefening voor de schouder is makkelijk om uit te voeren. Met uw hand kruipt u de muur omhoog waarbij de rest van het lichaam stilstaat. Herhaal dit met de andere arm. Beweeg binnen uw pijnvrije zone zodat u geen geforceerde bewegingen maakt. Dit kan namelijk zorgen voor verergering van klachten. Raadpleeg altijd eerst uw therapeut voordat u deze oefening doet.

 

Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten

  • Mechanische middenrugklachten, bovenrugklachten, schouderklachten, nekklachten
  • Herstellende hernia, ischias, slijmbeursontsteking, peesontsteking

 

Let op: 
Deze oefening kan alleen worden geadviseerd door een fysiotherapeut, oefentherapeut, chiropractor of (huis)arts.  Klik hier voor een bij MijnOefening aangesloten therapeut.

  

Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de schouder

 
  1. Frequentie: Deze bewegingsoefeningen voor de schouder zijn voornamelijk effectief voor de spieren van de schouder. Het aantal herhalingen en de frequentie waarmee de oefeningen worden gedaan, is voor iedereen weer anders. Met uw therapeut bespreekt u welke oefeningen voor u geschikt zijn.
  2. Combineren: Voor een groter effect van de oefeningen, combineert u meerdere oefeningen. Hierbij geven wij het advies om minimaal 3 bewegingsoefeningen te doen.
  3. Warming up: Deze bewegingsoefening kan worden gebruikt als onderdeel van uw warming up.
  4. Schouderklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Daarom is het verstandig om pijn nooit te negeren. Klachten kunnen toenemen wanneer de oefeningen niet gecontroleerd worden uitgevoerd. Als u schouderklachten ervaart tijdens de oefening, wordt u aangeraden niet verder te gaan met de oefening. Neem dan contact op met uw therapeut voor meer informatie.
  5. Snelheid: Voer deze oefening niet haastig uit, maar met souplesse. De oefening moet nauwkeurig en gecontroleerd worden uitgevoerd om het juiste effect van de oefening te bereiken.
  6. Blijf alert: Bewegingsoefeningen zijn over het algemeen niet moeilijk uitvoerbaar. Hierdoor loopt u het risico om de oefening te nonchalant uit te voeren, waardoor niet de juiste spieren worden aangesproken. Houd uw focus op de aan te spannen spieren en de bewegingen die u maakt.
  7. Overbelasting: Overmatig gebruik van de schouder kan resulteren in overbelastingsklachten. Deze overbelasting kan op zijn beurt weer ontstekingen tot gevolg hebben. Zorg voor voldoende rust zodat het lichaam de tijd heeft om te herstellen.
  8. Houding: Voer de oefening altijd uit met een goede houding. Door uw rug goed recht te houden, wordt de belasting op het lichaam mooi verdeeld over alle spieren die dit op kunnen vangen. 

 

Risico’s voor schouderklachten

Een gezonde leefstijl met veel beweging draagt bij aan het voorkomen of verminderen van klachten. Een statische houding kan leiden tot pijnklachten. Veel beweging zorgt voor vermindering van continue druk op de schouder. Probeer daarom actief te blijven. Klik hier om meer te lezen over houdingsadviezen.

Wist u dat? 

De schouder is qua vorm een instabiel gewricht. Banden, spieren en pezen zorgen dat de arm stevig op z'n plek blijft. Het is daarom niet verrassend dat schouderspieren makkelijk geblesseerd kunnen raken.