Bekkenkantelen kan effectief zijn in het verminderen van uw rugklachten. Bewegingsoefeningen voor de lage rug helpen bij het behouden of verbeteren van de beweeglijkheid. Bespreek altijd met uw therapeut of (huis)arts of het voor u verstandig is deze oefeningen te doen ten behoeve van het verbeteren van uw rugpijn of rugstijfheid.


Aandachtspunt:

Dit type rugoefeningen helpt bij lage rugklachten en/of midden rugklachten. Deze rugoefening lijkt op de kat-hond oefening (bewegingsoefening voor rug 1) alleen is het in dit geval een liggende oefening. Deze rugoefening zorgt voor beweging en helpt dus tegen stijfheid. Een veel gemaakte fout is het strekken van de rug, focus op het langzaam en vloeiend bewegen van de rug. 

Indien u lage rugklachten of middenrugklachten ervaart, is het verstandig om eerst raadpleeg altijd eerst uw therapeut voor advies. 

 

Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten

 

Let op: 
Deze oefening kan alleen worden geadviseerd door een fysiotherapeut, oefentherapeut, chiropractor of (huis)arts.  Klik hier voor een bij MijnOefening aangesloten therapeut.

  

Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de rug

 

  1. Frequentie: Deze bewegingsoefeningen zijn effectief in het verminderen van stijfheid en pijn. Twee keer per dag afwisselend met andere bewegingsoefeningen kan effectief zijn in het verbeteren van uw klacht.
  2. Combineren: Voer niet één oefening per bewegingsoefeningensessie uit, maar combineer meerdere oefeningen voor een groter effect. U wordt geadviseerd om minimaal 3 oefeningen per keer te doen.
  3. Warming up: Deze makkelijk uitvoerbare oefening kan onderdeel zijn van een warming up.
  4. Lage rugklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Negeer nimmer pijnsignalen. Neem contact op met uw therapeut als u pijnklachten ervaart.
  5. Snelheid: Voer deze bekkenkanteloefening langzaam en gecontroleerd uit.
  6. Blijf alert: Houd uw focus op de uit te voeren beweging maak er geen automatisme van.
  7. Draag comfortabele kleding: Kleding kan zorgen voor een belemmering in het uitvoeren van de oefening. Zorg voor comfortabele kleding.
  8. Vrij bewegen: Voer de oefening altijd uit op een vlak ondergrond met genoeg ruimte om vrij te bewegen.

 

Risico’s voor rugklachten

Lage rugklachten kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling pijnklachten geven. Vervolgens zal het lichaam de zwakke plek willen beschermen tegen mogelijke beschadiging. Dit doet het lichaam door spieren rondom het aangedane gebied te verkrampen, zodat de lage rug niet een verkeerde beweging kan maken waardoor het nog meer beschadigd raakt. Dit is vaak de reden van een bewegingsbeperking in de lage rug.

Wist u dat? 

Veel mensen zijn bekend met rugklachten. De meeste mensen hebben meer dan eens in hun leven te maken met rugklachten