Voor het verminderen van nekklachten, zoals nekpijn of nekstijfheid biedt deze nekbuigoefening uitkomst. Als u de bewegingsoefeningen regelmatig uitvoert, werkt u aan de beweeglijkheid van de nek. Raadpleeg altijd eerst uw oefentherapeut, chiropractor, fysiotherapeut of (huis)arts om te bespreken welke oefeningen voor u geschikt zijn.  


Aandachtspunt:
Deze nekoefeningen zijn eenvoudig en zeer belangrijk om de mobiliteit van de nek goed te houden. Buig uw nek naar voren, terwijl u de kin intrekt. Beweeg vervolgens de nek geheel naar links en rechts. Het is belangrijk dat de schouders horizontaal blijven. Bij deze nekoefening is het van groot belang dat de beweging in een langzaam tempo wordt uitgevoerd.

Het wordt u altijd eerst aangeraden om contact op te nemen met een fysiotherapeut, oefentherapeut of chiropractor bij nekklachten als nekpijn, nekstijfheid en/of andere klachten, voordat u de oefeningen doet op MijnOefening. 

 

Start de oefening vanuit een neutrale lichaamshouding

De meeste oefeningen voor de nek beginnen vanuit een neutrale lichaamshouding. Het is daarom van groot belang dat u de houdingsregels goed kan toepassen. Lees hier meer over de neutrale lichaamshouding

Deze oefening kan helpen bij onderstaande klachten

  • Mechanische rugklachten, middenrugklachten, nekklachten, spierspanningshoofdpijn
  • Herstellende nekhernia, whiplash, verhoogde spierspanning van de nekspieren

 

Let op: 
Deze oefening kan alleen worden geadviseerd door een fysiotherapeut, oefentherapeut, chiropractor of (huis)arts.  Klik hier voor een bij MijnOefening aangesloten therapeut.

  

Algemene tips voor het uitvoeren van oefeningen voor de nek

 

  1. Frequentie: Deze bewegingsoefeningen zijn effectief voor de spieren en gewrichten. De frequentie is afhankelijk van het doel waarmee de oefeningen worden gedaan. Afhankelijk van uw klacht en de hoeveelheid lichamelijke beweging op een dag, kan de voorgeschreven 2x per dag afwijken. Bespreek dit met uw therapeut. 
  2. Combineren: Voer niet alleen één oefening per sessie uit, maar combineer meerdere oefeningen voor een groter effect. U wordt geadviseerd om minimaal 3 bewegingsoefeningen te doen.
  3. Warming up: Voor deze bewegingsoefening is het niet nodig om een warming up te doen, omdat deze oefening zelf als warming up kan worden beschouwd. Zorg voor een gecontroleerde uitvoering. 
  4. Nekklachten: Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Als u nekklachten ervaart tijdens de oefening, wordt u geadviseerd niet verder te gaan met de oefening. Neem dan contact op met uw therapeut voor meer informatie.
  5. Snelheid: Voer deze oefening niet haastig uit. De oefening moet nauwkeurig en gecontroleerd worden uitgevoerd.
  6. Blijf alert: Als u de oefening vaker heeft gedaan, loopt u risico om de oefening automatisch uit te voeren. Houd uw focus op de aan te spannen spieren en de beweging die u maakt.
  7. Overbelasting: Nekpijn wordt voornamelijk veroorzaakt door overbelasting. Deze overbelasting kan zorgen voor spierblessures, nekstijfheid of ontsteking van gewrichten. 
  8. Kussen: Kies een comfortabel kussen dat genoeg stevigheid biedt, zodat u nekklachten kunt voorkomen. Een kussen waarbij het hoofd te hoog of te laag ligt, kan veel druk op de nek geven. Om dezelfde reden wordt het afgeraden om op de buik te slapen.

 

Risico’s voor nekklachten 

Door concentratie en inspanning gaan we minder bewust met onze houding om. Het komt vaak voor dat het hoofd te veel naar voren wordt gedragen waardoor de spieren in de nek overbelast kunnen raken. Een verkeerde lichaamshouding kan resulteren in klachten. Klik hier voor meer informatie over houding en beweging.


Wist u dat?

De nek bestaat uit 7 wervels. Deze nekwervels laten veel bewegingen ten opzichte van andere wervels van de wervelkolom toe. Er zijn daarom veel spieren gelegen rondom de nekwervels zodat de bewegingen gecontroleerd kunnen worden uitgevoerd.