Artrose

 

Wat is Artrose?

Artrose ontstaat door een verandering in het kraakbeen van een gewricht. Ieder gewricht verbindt twee botten met elkaar. Aan het uiteinde van deze botten zit een dun laagje glad kraakbeen, waardoor de gewrichten gemakkelijk kunnen bewegen. Door artrose wordt het laagje kraakbeen dunner, minder glad en onregelmatig van structuur. Soms kan het kraakbeen helemaal verdwijnen. Veelal ontstaat artrose in de handen, heupen of knieën. De pijn heeft voornamelijk te maken met het veranderen van het gewricht. Tijdens het veranderen van het gewricht is het gewrichtsslijmvlies ontstoken en dat veroorzaakt de pijn. Het aangrenzende bot is soms verdikt, omdat het de krachten moet opvangen die normaal door het kraakbeen worden opgevangen. Deze knobbels geven de uiterlijke kenmerken aan bijvoorbeeld de vingers. Artrose is een chronische aandoening en wordt langzaam erger.

 

Hoe ontstaat Artrose?

Er zijn twee vormen van artrose. De primaire vorm, waar geen aanwijsbare oorzaak voor is gevonden. En secundaire artrose waarvoor een duidelijke oorzaak aantoonbaar is, zoals een ongeval, operatie of erfelijke afwijking. Ook veelvuldige zware belasting van het gewricht kan de oorzaak zijn.

 

Symptomen van Artrose

Artrose veroorzaakt pijn en stijfheid in het gewricht. Vooral bij het opstaan. De klachten zijn het ergst na rust en verminderen na bewegen. Bij handartrose is het lastig de vingers geheel te strekken en vindt er krachtverlies in de vingers plaats. Bij heupartrose wordt de pijn gevoeld in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup. Bij knieartrose is de pijn vooral voelbaar in en rondom de knie, maar deze kan ook uitstralen naar bovenbeen of heup.

 

Advies bij Artrose

Genezen lukt niet, maar er is zeker iets aan artrose te doen. In beweging blijven. Bij artrose helpt juist bewegen tegen de pijn. Bewegen is belangrijk voor het verminderen van klachten. Door het versterken van de spieren en soepel houden van het gewrichtskapsel. Zo wordt de stevigheid van het gewricht vergroot. Hierdoor kan het gewricht meer verdragen en zal de pijn afnemen.

 

Therapeuten aangesloten bij MijnOefening kunnen u helpen de juiste oefeningen te geven om doelgericht uw klacht aan te pakken. MijnOefening biedt verschillende oefeningen aan voor gewrichts- en bewegingsklachten. Met behulp van oefentherapie kan de stijfheid worden tegen gegaan, zodat bewegen weer makkelijker gaat.

 

Move Well Feel Better